Skip Navigation Links
Ana Sayfa
Şehit ve GazilerimizExpand    Şehit ve Gazilerimiz
1. Dünya SavaşıExpand    1. Dünya Savaşı
Şehit Mektupları
Kıbrıs KahramanlarıExpand    Kıbrıs Kahramanları
Türkiye'de İlklerimiz
HakkımızdaExpand    Hakkımızda
YönetimlerExpand    Yönetimler
Kurucular Kurulu
Haberler
Şehit Cenaze Törenleri
Şehitlik ve Gazilik
Şehitler Diyarı Çubuk
Basında Biz
Ziyaretçi Defteri
Video - Sunu Galerisi
Resim Galerisi
Katkıda BulunanlarExpand    Katkıda Bulunanlar
Hesap Numaralarımız
Duyuru ve İlanlar
Kanun ve TüzüklerExpand    Kanun ve Tüzükler
İletişim
 
...  
18 MART 2014 ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ

18 Mart 2013 Şehitler Anma Günü Çubuk İlçesinde yapılan törenlerle şehitlerimiz, rahmet ve minnet ile anıldılar.

 

İlçemizde düzenlenen törenlere: Başta şehit yakınları ve gaziler olmak üzere, İlçe Kaymakamı Cemal Şahin, İlçe Jandarma Komutanı Niyazi Murat Tiryaki, Belediye Başkanı Lokman Özden, İlçe Emniyet Müdürü İsmail Karataş, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Vahit Kıtı, İlçe Emniyet Amiri Mustafa Koçak, İlçe Müftüsü Bilal Kara, Terör Mağdurları Dernek Başkanı Zeki Avan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgüt temsilcileri, askerler, polisler ve öğrenciler katıldı.

Sunuculuğunu Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Ayşegül Arıöz’ün yaptığı ilk tören Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Büstü’ne çelenk sunumu ile başladı..

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk Parkı’ndaki tören sona erdi.

Çubuk Halk Eğitim Merkezi Salonu’ndaki tören saat 10.00’da saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

 

Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Ayşe Ateş günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, “Savaş... Türk Milleti’nin yiğitçe oyunu... Bu halkın kaderi... Acaba, bu millet kadar, kahramanlığa baş koymuş başka bir ulus var mıdır? Tarih sahnesindeki yerini aldıktan sonra; savaş meydanlarına yön veren başka bir millet var mıdır? Sizce hangisi daha büyük bir kahramanlıktır. Kürşat’ın Çin Sarayı’nı basması mı, Malazgirt Destanı mı, Fatih’in İstanbul’u  Fethi mi, Niğbolu mu, Çanakkale mi?

Bugün Türk’ün ulusal savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 99. Yıldönümünü ve mukaddes vatanımız için canlarını seve seve feda eden şehitlerimizin “Şehitler Günü’nü idrak etmenin onurunu ve gururunu yaşamaktayız.

Çanakkale zaferi; güç dengelerinin tamamen değiştiği, Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, Yüce Türk Milletinin Başkomutan Mustafa kemal Atatürk önderlişğinde kahramanlık ve fedakarlıklarının doruk noktasına ulaştığı bir prestij ve azmin mücadelesi olmuştur.

Rus ekonomisi savaşın yükünü kaldıramaz hale gelmişti. Ülkede çıkan Bolşevik İhtilalı Rus Çarlığını tehdit etmekteydi. Eğer bu isyan başarıya ulaşırsa Rusya savaştan çekilecekti. İtilaf devletleri Rus ordusuna gerekli yardımı hızlı bir şekilde ulaştırmak istiyordu. Ayrıca İstanbul’u alarak Osmanlı devletini saf dışı bırakmak, savaşın ömrünü kısaltmak için Çanakkale Boğazı’na hareket düzenlediler.

Ve hep birlikte yüklendiler. Sömürgelerinden getirdikleri Anzak askerleriyle, işgalden bir gece önce, her türlü imkânsızlıklara rağmen Vatan’ın savunması için denize çıkıp sessiz sessiz ama emin adımlarla ilerleyen, döktüğü her mayınla bir milletin kaderini yeniden çizen Nusret Mayın Gemisi, Çanakkale Boğazı’ndan geçişlerine 18 Mart 1915’de başarıyla karşı konulmuştur.

İtilaf devletleri donanması ağır kayıplar verince, Gelibolu Yarımadası’na asker çıkarıp kara muharebelerini başlattılar. Arıburnu’na çıkan düşman kuvvetlerini, Mustafa Kemal2in komuta ettiği birlik Conkbayırı’nda durdurdu. Bu başarı üzerine,  Mustafa Kemal albaylığa yükseltildi. Bunu Anafartalar, Kireçtepe, Seddülbahir zaferleri takip etti.

Çanakkale Savaşı’na katılan Türk Ordusundan, çoğu öğrenim çağında 253 bin subay, er ve erbaş şehit oldu. 253 bin kişi dönmeyi düşünmedi, ölmek için savaştılar. Esir yaşamaktansa özgür ölmeyi yeğlediler. Çanakkale’de kan vardı, Çanakkale2de ölüm vardı, Çanakkale’de onur vardı, gurur vardı.

“Çanakkale Zaferi” ile birlikte, “Şehitler Günü” olarak da andığımız bu anlamlı zafer gününde, kutsal vatan topraklarını canları pahasına müdafaa ederek şehitlik mertebesine  ve onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla hatırlıyoruz. Aziz şehitlerimiz  yattıkları yerlerde şunu hissetmelidirler ki; Temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Gençliği ve tüm Türk ulusu tarafından en kutsal emanet olarak müdafaa ve muhafaza edilecektir. Gençler nereden geldiğimizi ve ne yapmamız gerektiğini çok iyi bilmelisiniz. Her karış vatan toprağını kanla yoğurmuş bir neslin torunlarısınız.

Bu duygularla, bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden, başta Ebedi Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun silah arkadaşları olmak üzere; bu mücadeleye iştirak eden büyük Türk ordusunun kahraman mensuplarını, omu her şeyiyle destekleyen aziz Türk Milletini ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyoruz, ruhunuz şad olsun” dedi. 

 

Okul öğrencilerinden Hilal Koçak, “Çanakkale Geçilmez” adlı şiiri seslendirdi.

“57. Alay” isimli kısa film gösterisi izlendi.

Okul öğrencilerinden Tahsin Yıldız, “Çanakkale Destanı” adlı şiiri seslendirdi.

Okul öğrencileri, “Anadan Şehide Son Veda” adlı tiyatro oyununu oynadılar.

Çubuk Terör Mağdurları Derneği tarafından hazırlanan, ilçemizin verdiği şehitlerle ilgili slayt gösterisinde Salon’da duygulu anlar yaşandı.

 

Daha sonra Paşa Mezarlığı’nda bulunan şehit mezarları ziyaret edilerek, İlçe Müftülüğü tarafından okunan Kuranı Kerim ve yapılan dualarla sona erdi.

 

ÇUBUK İLÇESİ TERÖR MAĞDURLARI DERNEĞİ

 

 



26/03/2014


 

©  Çubuk Terör Mağdurları Derneği -  Tüm Hakları Saklıdır