Skip Navigation Links
Ana Sayfa
Şehit ve GazilerimizExpand    Şehit ve Gazilerimiz
1. Dünya SavaşıExpand    1. Dünya Savaşı
Şehit Mektupları
Kıbrıs KahramanlarıExpand    Kıbrıs Kahramanları
Türkiye'de İlklerimiz
HakkımızdaExpand    Hakkımızda
YönetimlerExpand    Yönetimler
Kurucular Kurulu
Haberler
Şehit Cenaze Törenleri
Şehitlik ve Gazilik
Şehitler Diyarı Çubuk
Basında Biz
Ziyaretçi Defteri
Video - Sunu Galerisi
Resim Galerisi
Katkıda BulunanlarExpand    Katkıda Bulunanlar
Hesap Numaralarımız
Duyuru ve İlanlar
Kanun ve TüzüklerExpand    Kanun ve Tüzükler
İletişim
 
...  
BOSNA HERSEK’İN MAGLAJ KENTİNE ZİYARET 2

Bosna Herseğ’in Maglaj kentine 30 Temmuz 2012 ve 02 Ağustos 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen ziyaretlerimizden görüntüler.

 
MAGLAJ BELEDİYESİNE ZİYARET
 
Maglaj Belediye Başkanı Prof. Dr. Mehmet Mustabasıc’yı ziyaretimizin 2. gününde makamında heyet ile birlikte ziyaret edildi. Yapılacak yardım organizesi ve ziyaretler ile ilgili toplantı yapıldı. Heyetler arasında karşılıklı bilgilendirilmeler yapıldı. Yerel görsel ve yazılı basın tarafından ziyaretimiz ile ilgili çekim ve röportajlar yapıldı.
 
Çubuk İlçesi Terör Mağdurları Dernek Başkanı Zeki Avan’ın Çubuk Yıldırım Beyazıt Mahallesinde Muhtarlık yaptığı dönemde, Bosna Hersek ve Devlet Başkanı İzzet Begoviç’in isimlerinin Çubuk İlçesinde bulunan caddelere isimlerinin verilmesi için girişim yaptığı ve kabul edildiğini belgeleyen gazete kupürleri, cadde ismim levhaları ve Bosna savaşı nedeniyle mağdur durumda kalan Bosna’ya yardım edilmesi için Zeki Avan tarafından kaleme alınıp, Çubuk Birlik Gazetesinde köşe yazı olarak yayınlanan gazete kupürlerinden oluşan dosya Zeki Avan tarafından Maglaj Belediye Başkanı Prof. Dr. Mehmet Mustabasıc’ya hediye edildi.
 
 
MAGLAJ BELEDİYESİ KÜTÜPHANESİNE ZİYARET
 
Maglaj Belediyesine yapılan ziyaret sonrası heyet ile birlikte Maglaj Belediyesi Kütüphanesini ziyaret ettik. Zengin kitap ve arşive sahip, kütüphanede, Türkçe kitap, resim, bayrak ve belgelerin bulunduğu Türk köşesi de çok dikkatimizi çekmişti.
 
 
 
TÜRK KONAĞINA ZİYARET
 
Maglaj şehir merkezinde çay kenarında bulunan 2 katlı Türk Konağını heyetimiz ile birlikte ziyaret ettik. Konağın 1. katı Bosna savaşında şehit olan Maglaj’lı şehitler resimleri ve Sırplara karşı savaşta kullanılan silah ve malzemeler sergileniyor. Burada dikkatimizi geçen ise imkânsızlıklar nedeniyle elde demir borulardan yapılan silahlar oldu. Dünyanın en büyük 4. Ordusuna karşı, uygulanan ambargo, sınırlarının Sırp ve Hırvat sınırları olması nedeniyle dışarıdan yardım alamaması var ve yok olma nedeniyle bu silahlar ile savunma yapılmıştır.
 
Türk Konağının 2. katında ise Boşnakların geçmiş tarihlerinde kullandıkları giyim, mutfak eşyaları ve diğer araç ve gereçler sergilenmektedir. Bu konuda fazla çalışma yapılmamıştır. Bu konuda neler yapılması konusundaki düşünce ve önerilmemizi ziyarette bulunan heyete anlatıldı.
 
 
 
ATİF PAŞA CAMİİ ZİYARTİ
 
Osmanlı Devleti burada bulunduğu zaman içerisinde birçok eser yapmıştır. Bunlardan günümüze kadar kalanlardan Atif Paşa Camisi, heyet ile birlikte camiyi ziyaret edip, bilgi alındı. Camide değişik zamanlarda tadilat yapılmıştır.
 
 
KURŞUNLU CAMİİ ZİYARTİ
 
Osmanlı Devletinin burada bulunduğu zaman içerisinde yapmış olduğu tarihi eserlerden biriside Kurşunlu Camii. Kurşunlu Camii Türkiye tarafından TİKA aracılığı ile çok kapsamlı bir restorasyon yapılmaktadır. Tarihi bir cami olması nedeniyle koruma altında olduğunu bilgisi verildi.
 
 
OSMANLI KALESİNE ZİYARET
 
Maglaj kentinin hâkim tepesinde Osmanlı döneminde yapılan Osmanlı Kalesini ziyaret ettik. Kale çok bakımsız ve acil olarak restorasyon yapılması gerekmektedir. Bunları yetkililere ilettik. Onların bu işi yapmaları şu an mümkün değil. Tarihi eser kapsamında restorasyon yapılması için girişimler yapılmalıdır
 
SUKİJE CAMİİ ZİYARTİ
 
Osmanlı Devletinin burada bulunduğu zaman içerisinde yapmış olduğu eserlerden biriside Sukije Camii. Bugünkü ziyaretimize Maglaj Belediye Başkan Yardımcısı Jasmin Devadzic ve Bosna Herkes Birleşmiş Milletler Barış Gücüne bağlı, Bosna Hersek Türk Temsil heyeti Zavidaviçi Lot evinde görev yapan Hava Savunma Başçavuş Özkan Karakoyun’da eşlik edip, ziyaret yapmış olduğumuz tarihi mekânlar ve bölge hakkında bilgi verdi.
 
DOMECTİCS KÖYÜNDE AKŞAM İFTAR DAVETİ
 
Bosna Hersek’te 2 gün iftarımızı açmak için Maglaj kenti Baş İmamı (ilçe müftüsü) İzudin M. Krusko’nun organizesini yaptığı Maglaj kentine bağlı Domectics köyünde, Boşnak bir aile tarafından iftar yemeği verildi. İftar yemeğine Mağlaj belediye yöneticileri ve Çubuk heyeti ile birlikte gidildi. İftar yemeğine köy imamı ve bazı köy halkından katılanlar oldu. Ev sahibi çok büyük hazırlık yapmış, bizleri memnun etmek için. Osmanlı’ya ve Türk Milletine verilen değerin bir ölçüsüdür. Akşam namazını köy imamı ve cemaat ile birlikte kılındı.
 
Teravih namazını kılmak için bu köyde bulunan camiye heyet ile birlikte gidildi. Bu caminin iki sene önce yeni ve çok değişik bir mimaride yapılmıştır. Yeni yapılan caminin 2. yılı olması ve bizlerin orada bulunmamız nedeniyle, mevlit ve ilahi programı düzenlendi. Genç kız ve erkeklerden oluşan ilahi grubu çok güzel ilahiler söylediler. Baş imam İzudin M. Krusko yapmış olduğu hecanlı konuşması ile Osmanlıyı, Türk Milletini, Devletini, Çubuk İlçesini ve bizleri öven ve takdir eden cemaate sohbette bulundu. Yapılan ikramların ardından havaiyi fişek gösterisi yapıldı. Yakınlarında Hırvat köyü olması nedeniyle katılım ve coşku büyüktü. 
 
 


16/08/2012


 

©  Çubuk Terör Mağdurları Derneği -  Tüm Hakları Saklıdır