Skip Navigation Links
Ana Sayfa
Şehit ve GazilerimizExpand    Şehit ve Gazilerimiz
1. Dünya SavaşıExpand    1. Dünya Savaşı
Şehit Mektupları
Kıbrıs KahramanlarıExpand    Kıbrıs Kahramanları
Türkiye'de İlklerimiz
HakkımızdaExpand    Hakkımızda
YönetimlerExpand    Yönetimler
Kurucular Kurulu
Haberler
Şehit Cenaze Törenleri
Şehitlik ve Gazilik
Şehitler Diyarı Çubuk
Basında Biz
Ziyaretçi Defteri
Video - Sunu Galerisi
Resim Galerisi
Katkıda BulunanlarExpand    Katkıda Bulunanlar
Hesap Numaralarımız
Duyuru ve İlanlar
Kanun ve TüzüklerExpand    Kanun ve Tüzükler
İletişim
 
...  
DİNİMİZDE ŞEHİTLİK VE SİVİL ŞEHİTLİK KAVRAMI

İslam dininde şehitliğin tanımı Kur’an-ı Kerim ve Hadisi Şeriflerle çok kapsamlı olarak yapılmıştır. Şehitlik, Peygamberlikten sonra gelen bir makamdır. Bunu belirleyecek olan da sadece dindir, yani şehit kişinin Müslüman olması gereklidir.
 
Bu günlerde şehit ve gazilik kapsamının genişletilmesi çalışmaları yapılmaktadır. Bu kapsam alanına değişik terör olaylarında hayatlarını kaybeden sivillerinde dâhil edilmesi, “Sivil Şehit Kavramı” adı altında toplanması şehit ailelerimizi ve gazilerimizi çok rahatsız etmektedir.
 
Sivil Şehit Kavramı içerisinde Terörist, itirafçı, yardım ve yataklık yapanlar, soyguncu, hırsız, kaçakçılık yapanlar nasıl ayırt edilecek. Uygunsuz mekânlarda olası bir terör saldırısında ölenlerde sivil şehitlik kavramı içerisine girecek midir?
 
Devlet terörden zarar gören vatandaşın, zararını karşılar, mağdur olanlara tazminat verip, maaş da bağlayabilir, tedavide yaptırabilir, sosyal güvenlik kapsamına alıp, tüm sosyal haklardan yararlanmalarını da sağlayabilir. Devletin, bunları vatandaşlarına yapması,  devlet olmanın bir gereğidir. Devletin bütün vatandaşlarını kucaklamasına kimsenin karşı çıkması mümkün değildir. Ancak bu vatandaşları Sivil şehitlik kavramı içerisine almak İslam dinindeki şehitlik kavramına göre ne kadar doğrudur?
 
Şehit ve gazilik kapsamının genişletilmesinden ziyade, mevcut yasalarda bulunan şehit ve gazilik tanımının iyi yapılması gerekmektedir. Halen birçok şehit ailesi ve gazilerimiz haklardan yararlanamamaktadır. Örneğin çıkacak olan ikinci iş hakkından yararlanma Şehidin Evli veya Bekâr olması ile şartlandırılıyor. 20 yaşında askere giden Mehmetçiklerimizin çok büyük bir bölümü bekâr olarak askere gitmektedir. Daha da ötesinde eğer şehitlerimizin ailelerine bir hak verilecekse bu hak şehidimizin medeni durumuna göre değerlendirilmemelidir. Bu değerlendirme hak kaybı ve mağduriyetler oluşturur. Sayın Başbakanımızın açıkladığı maddeye “eğer şehit bekârsa ikinci iş hakkından ailesi yararlanır” ibaresi eklenmesi yerinde ve hakkaniyetli bir karar olacaktır.
 
Şehitlik ve Gazilik makamını Cenabı Allah tarafından Müslümanlara bu dünyada ve ahirette vermiş olduğu en büyük nimetlerden birisidir. Bu dünyada insanlar tarafından çıkartılan kanunlar ile şehit ve gazi olunmaz. Olur, ise de bu dünyada boş bir isimden ileriye gitmez. Bazı insanları kazanmak ve hoş tutmak için verilen isimlerden ibaret olacağına inanıyoruz.
 
Derneğimiz daha kurulmadan önce de şehitler ile ilgili çalışmalar yapmıştır. Kuruluşumuzdan sonra bu büyük sorumluluğun bilinci içerisinde, 1996 yılında Çubuk İlçe Müftüsü Sayın Musa Yiğit hocamızdan dinimizde şehitlik hakkında yazılı görüş istemiştik.  Sayın hocamızdan almış olduğumuz 2 sayfalık dinimizde şehitlik yazılarını şehit resimleri ile birlikte pano haline getirip, derneğimiz, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, ev ve işyerlerimizde en güzel yerlerde başımızın üstünde yer almıştır.
 
 Aşağıda Çubuk İlçe Müftüsü Sayın Musa Yiğit’ten 1996 tarihinde almış olduğumuz dinimizde şehitlik yazıları ve pano haline getirmiş olduğumuz, şehit panoları görülmektedir.
  
 
 
 
 
 
ÇUBUK İLÇESİ TERÖR MAĞDURLARI DERNEĞİ


03/04/2012


 

©  Çubuk Terör Mağdurları Derneği -  Tüm Hakları Saklıdır