Skip Navigation Links
Ana Sayfa
Şehit ve GazilerimizExpand    Şehit ve Gazilerimiz
1. Dünya SavaşıExpand    1. Dünya Savaşı
Şehit Mektupları
Kıbrıs KahramanlarıExpand    Kıbrıs Kahramanları
Türkiye'de İlklerimiz
HakkımızdaExpand    Hakkımızda
YönetimlerExpand    Yönetimler
Kurucular Kurulu
Haberler
Şehit Cenaze Törenleri
Şehitlik ve Gazilik
Şehitler Diyarı Çubuk
Basında Biz
Ziyaretçi Defteri
Video - Sunu Galerisi
Resim Galerisi
Katkıda BulunanlarExpand    Katkıda Bulunanlar
Hesap Numaralarımız
Duyuru ve İlanlar
Kanun ve TüzüklerExpand    Kanun ve Tüzükler
İletişim
 
...  
ŞEHİT AİLELERİ FEDERASYONU, EN YAŞLI ŞEHİT KIZI ELİFE KÜT’Ü ZİYARET ETTİ

Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Hamit Köse ve beraberindeki federasyon üyeleri, Ankara nın Çubuk ilçesinde yaşayan 96 yaşındaki en yaşlı şehit kızı ünvanına sahip Elife Küt ü evinde ziyaret etti.

Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Hamit Köse ve beraberindeki federasyon üyelerinin en yaşlı şehit kızı ünvanına sahip Elife Küt ü evinde ziyaret etti haberini, AA Çubuk Muhabiri Hüseyin Yiğiner tarafından yapılan haberi ve basına yansıyan haber metninin özüne dokunmadan aynen yayınlıyoruz.

Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Hamit Köse ve beraberindeki federasyon üyeleri, Ankara nın Çubuk ilçesinde yaşayan 96 yaşındaki en yaşlı şehit kızı ünvanına sahip Elife Küt ü evinde ziyaret etti.

Ziyaret sırasında Küt ün elini öperek Kurban Bayramı nı kutlayan şehit aileleri, basında yer alan haberler sayesinde kendisi hakkında bilgi sahibi olduklarını belirterek, bu güne kadar ziyaret edemedikleri için özür diledi.

Bazı devlet büyüklerinin şehit yakınları devlete mal olmuştur demesine rağmen zaman içinde unutularak, sahipsiz bırakıldıklarını savunan Köse, her bir şehit yakınının Türkiye nin canlı tarihi olduğunu, Elife ninenin de bu tarihin en önemli parçalarından biri olduğunu kaydetti.

Yıllardan beri bazı siyasilerin şehit yakınlarıyla, kendi çıkarları doğrultusunda göstermelik olarak ilgilendiğini ancak asıl amaçlarının farklı olduğunu öne süren Köse, bu konudaki rahatsızlıklarını her ortamda belirttiklerini ama sonucun değişmediğini söyledi.

Duygulu anların yaşandığı ziyaret sırasında Federasyon Başkanı Hamit Köse, Elife Küt ün torunu olan Çubuk Terör Mağdurları Derneği Başkanı Zeki Avan ın eşi Güldane Avan ın da 1996 yılında, 16 aylık askerken Mardin Midyat ta şehit olan Mustafa Zihni Olmuş un nişanlısı olduğunu hatırlattı.

Avan ın Çubuk ta yaşayan şehit aileleri ve yakınlarının birlik ve beraberliği için önemli çalışmalar yaptığını kaydeden Köse, kendisine çalışmalarından ötürü teşekkür etti.

“EDELLİ ASKERLİK VE SÖZLEŞMELİ ER UYGULAMASINA TEPKİ”

Bedelli askerlik hakkındaki düşüncelerini de dile getiren Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Hamit Köse, böylesi bir uygulamanın kamu vicdanının yaralayacağını ve toplumdaki eşitlik anlayışını bozacağını ifade ederek, başta gaziler olmak üzere tüm şehit yakınlarının, böylesi bir düzenlemeyi hayata geçirenlere asla haklarını helal etmeyeceklerini bildirdi.

Sözleşmeli er uygulamasını da değerlendiren Köse, sözlerini şöyle sürdürdü:

Sözleşmeli er modeli askerliği yozlaştıracaktır. Vatan savunmak para ile olmaz. Buna yine fakir fukara çocukları, (iş bulamam) kaygısı ile başvuracak. Bu evlatlarımız hayatlarının en güzel çağında para için askerlik yapacak. Peki, uzman askerlikte olduğu gibi belirli bir süreden sonra bu gençlerimiz ne iş yapacak? Hiçbir devlet güvencesi olmadan açıkta kalacaklar. Bu uygulamanın ilerisini iyi düşünmek gerekir. Bu uygulama askerliği yozlaştırdığı gibi gelecekte mutsuz ve devletine küsen insanları doğuracaktır.

“DERNEK BAŞKANI AVAN DAN SİTEM”

Dernek Başkanı Zeki Avan da terör mağdurları için tüm güçleriyle çalıştıklarını ancak bu güne kadar ziyaret amacıyla kimsenin kapılarını çalmadığını ifade ederek, Biz kimseden maddi bir şey istemiyoruz. Sadece hatırlanmak, önemsenmek istiyoruz dedi.

Uzun bir süreden beri Çubuk Terör Mağdurları Derneği yönetimi olarak ilçedeki çeşitli etkinliklere ve törenlere davet edilmediklerini iddia eden Avan, Beni bırakın ninem Elife Küt de davet edilmiyor. Buradan soruyorum; şehit yakını olmanın kriteri nedir? Ben şehit ve gazi ailelerini temsil edemiyor muyum? diyerek sitem etti.

”EN YAŞLI ŞEHİT KIZI ELİFE NİNE”

Bu güne kadar hiç görmediği babasının kahramanlık anılarıyla 96 yaşına gelen Elife Küt, şehit babasının mezarını ziyaret etme arzusuyla yanıt tutuşuyor.

Babası Yahya oğlu Ali Çavuş un Osmanlı döneminde silâhaltına girdiğini ve 1915 te şehit olduğunu belirten Küt, onun kahramanlık hikâyesini şu sözlerle anlatıyor:

Osmanlı yedi cephede savaşırken, babam Ali Çavuş da vatani görevini yapmak üzere askere gitmiş ve Cebeli Sahra Muhaberesi nde (Yemen) şehit düşmüş. Ali Çavuş un şehit olduğunu gören bölük komutanı hemen dur borazanı çaldırarak, babamın cenazesinin başına gelmiş. (Ali Çavuş un hakkı çok, çiğnenmesin) diyerek, cenazesi hemen şehit olduğu yere defnedilmiş.

Babamın şehit olduğu haberini duyan annemin beni kucağından atıp “Alim Alim” diyerek kendinden geçip yas tuttuğunu anlatırlar. Annem, babam askerden izne geldiğinde bana hamile kalmış. İzni de bitmeden seferberlik ilan edilmiş. Teskere alan ve izne gelenler de askerlik şubesince tekrar askere gönderilmiş.

Savaş bittiğinde ise tüm erkeklerini askere gönderen Akkuzulu köyümüze cepheden sadece iki kişi dönmüş. Onlar da kol ve bacaklarını kaybetmiş şekilde gelmişler. Dedi.

ÇUBUK İLÇESİ TERÖR MAĞDURLARI DERNEĞİ



03/12/2010


 

©  Çubuk Terör Mağdurları Derneği -  Tüm Hakları Saklıdır