Skip Navigation Links
Ana Sayfa
Şehit ve GazilerimizExpand    Şehit ve Gazilerimiz
1. Dünya SavaşıExpand    1. Dünya Savaşı
Şehit Mektupları
Kıbrıs KahramanlarıExpand    Kıbrıs Kahramanları
Türkiye'de İlklerimiz
HakkımızdaExpand    Hakkımızda
YönetimlerExpand    Yönetimler
Kurucular Kurulu
Haberler
Şehit Cenaze Törenleri
Şehitlik ve Gazilik
Şehitler Diyarı Çubuk
Basında Biz
Ziyaretçi Defteri
Video - Sunu Galerisi
Resim Galerisi
Katkıda BulunanlarExpand    Katkıda Bulunanlar
Hesap Numaralarımız
Duyuru ve İlanlar
Kanun ve TüzüklerExpand    Kanun ve Tüzükler
İletişim
 
...  
EN YAŞLI ŞEHİT KIZI ELİFE KÜT 96 YAŞINDA VE ÇUBUK İLÇESİNDE YAŞIYOR

Ankara nın Çubuk İlçesinde Yaşayan 96 Yaşındaki Elife Küt, En Yaşlı Şehit Kızı Olarak Babasına Duyduğu Özlemi Yaşıyor

AA Çubuk Muhabiri Hüseyin Yiğiner tarafından yapılan röportaj ve basına yansıyan haber metninin özüne dokunmadan yayınlıyoruz.

Ankara nın Çubuk ilçesinde yaşayan 96 yaşındaki Elife Küt, en yaşlı şehit kızı olarak babasına duyduğu özlemi yaşıyor.

Çubuk ta torunu Zeki Avan ve ailesiyle birlikte yaşayan Elife Küt, çocukluğundan bu güne şehit olan babası Ali Çavuş un hasretiyle yanıp tutuştuğunu ifade ederek, ona dair her şeyi Yahya dedesi ve Ümmügülsüm ninesi ile annesinden dinlediğini anlattı.

Babam Ali Çavuş, Cebeli Sahra Muhaberesi nde (Yemen) Şehit Olmuş

Babası Yahya oğlu Ali Çavuş un Hicri takvimle 1320 (Miladi 1903) yılında Osmanlı Ordusu nda silâhaltına girdiğini ve 1333 te (Miladi 1915) şehit olduğunu belirten Küt, O tarihlerde Osmanlı Ordusu yedi cephede savaşırken babam Ali Çavuş da vatani görevini yapmak üzere askere gitmiş. Büyüklerim ve Askerlik Şubesi yetkililerinden aldığım bilgiye göre, Cebeli Sahra Muhaberesi nde (Yemen) şehit olmuş dedi.

Annem, Babamın Şehit Haberini Duyunca, Beni Kucağından Atmış

İlerleyen yaşına rağmen babası şehit Ali Çavuş un nerede ve nasıl şehit edildiğine dair kendisine anlatılanları daha dün olmuşçasına dile getiren Küt, Babamın şehit olduğu haberini duyan annemin, beni kucağından atıp Alim Alim diyerek kendinden geçip yas tuttuğunu anlatırlar. Annem, babam askerden izne geldiğinde bana hamile kalmış. İzni de bitmeden seferberlik ilan edilmiş, teskere alan ve izne gelenler de askerlik şubesince tekrar askere gönderilmiş. Savaş bittiğinde ise tüm erkeklerini askere gönderen Akkuzulu köyümüze cepheden sadece iki kişi dönmüş. Onlar da kol ve bacaklarını kaybetmiş şekilde gelmişler diye konuştu.

Babasıyla aynı cephede çarpışan silah arkadaşlarından, babasının nasıl şehit düştüğünü ve cephedeki kahramanlıklarını dinlediğini söyleyen Elife Küt, sözlerine şöyle devam etti:

Önce Serçe Parmağından Vurulmuş

Atlı süvari birliğindeki babam önce serçe parmağından vurularak yere düşmüş. Komutanının tedavi olması yönündeki ısrarına rağmen muharebeye devam eden babam Ali Çavuş, (Komutanım, anam beni bu kara günler için doğurdu ve büyüttü. Yaramda bir şey yok) diyerek, tekrar silahına sarılmış. Ancak 500 metre gidemeden alnına isabet eden düşman mermisiyle yere yığılmış. Babamın şehit olduğunu gören bölük komutanı hemen dur borazanı çaldırarak, babamın cenazesinin başına gelmiş. (Ali Çavuş un hakkı çok, çiğnenmesin) diyerek, cenazesi hemen şehit olduğu yere defnedilmiş.

En Büyük Arzum Şehit Babamın Mezarını Ziyaret Etmek

Hiç görmediği babasının kahramanlık anılarını dinlemekten büyük gurur duyduğunu anlatan Elife nine, en büyük arzusunun şehit babasının mezarını ziyaret etmek olduğunu kaydederek, Ben ne babamı ne de mezarını gördüm. Gidip bir kez olsun dua edemedim. Ancak bayramlarda babamın mezarına gider gibi burada bulunan şehit mezarlarını ziyaret ettim dedi.

Torunumu Şehit Nişanlısı ile Evlendirdim

28.06.1994 yılında, 16 aylık askerken Mardin Midyat ta vatanı vazifesini yaparken şehit olan Çubuk Akkuzulu Köyünden Mustafa Zihni Olmuş un geride bıraktığı nişanlısı Güldane Horat ın yaşadığı acıyı da yüreğinde hissettiğini anlatan Elife nine, Bunun üzerine Güldane yi torunum Zeki ile evlendirdim. O günden sonra torunum Zeki Avan, yıllarca şehit yakınları ve gazilerin birlik beraberliği, haklarının savunulması için kendini adadı. Allah devlete millete zeval vermesin, kötü günler bir daha gelmesin diye konuştu.

Zeki Avan da ninesi Elife Küt ün yanında olmasından dolayı mutluluğunu dile getirerek, çocukları ile birlikte ona hizmet etmekten dolayı duyduğu gururu dile getirdi.

Avan, Vatan ve millet için seve seve canlarını feda eden insanların yakınlarına ve gazilerimize hizmet etmemde çok büyük katkısı olan anneanneme ve bir zamanlar şehit nişanlısı olan eşime her zaman şükranlarımı sunuyorum sözleriyle duygusunu dile getirdi. AA Çubuk Muhabiri Hüseyin Yiğiner

ÇUBUK İLÇESİ TERÖR MAĞDURLARI DERNEĞİ



14/09/2010


 

©  Çubuk Terör Mağdurları Derneği -  Tüm Hakları Saklıdır