Skip Navigation Links
Ana Sayfa
Şehit ve GazilerimizExpand    Şehit ve Gazilerimiz
1. Dünya SavaşıExpand    1. Dünya Savaşı
Şehit Mektupları
Kıbrıs KahramanlarıExpand    Kıbrıs Kahramanları
Türkiye'de İlklerimiz
HakkımızdaExpand    Hakkımızda
YönetimlerExpand    Yönetimler
Kurucular Kurulu
Haberler
Şehit Cenaze Törenleri
Şehitlik ve Gazilik
Şehitler Diyarı Çubuk
Basında Biz
Ziyaretçi Defteri
Video - Sunu Galerisi
Resim Galerisi
Katkıda BulunanlarExpand    Katkıda Bulunanlar
Hesap Numaralarımız
Duyuru ve İlanlar
Kanun ve TüzüklerExpand    Kanun ve Tüzükler
İletişim
 
...  
TÜRKİYE GENELİNİN EN KAPSAMLI ŞEHİT VE GAZİLER ALBÜMÜ

Yaşamış olduğumuz Pandemi nedeniyle, dernek faaliyetleri kapsamında ziyaretlerin ertelenmesi genelge ile yasaklanmıştır. Şehit ailelerimizin çoğunun yaşlı olması nedeniyle onları riske atmamak adına tarafımızca titizlikle uygulanmaktadır. Bu dönemde dernek programında bulunan Türkiye genelinin en kapsamlı şehit ve gaziler albümünü çalışmalarımızı hızlandırmış bulunuyoruz.  Derneğin zorunlu ve resmi çalışmaları hariçtir. Çalışmalarımız bu dönem albüm ağırlıklı olacaktır.

TÜRKİYE GENELİNİN EN KAPSAMLI ŞEHİT VE GAZİLER ALBÜMÜ

Bu alanda dernek öncesi ve sonrası şehit ve gazilerle ilgili yapmış olduğumuz faaliyetlerden dolayı, Türkiye genelinde ilk sıradayız. Bu konuda söz sahibi ve bir otoriteyiz durumundayız. Özellikle kimsenin aklında yokken dernek öncesi ve sonrası yapmış olduğumuz ilk faaliyetlerden dolayı önem arz etmektedir. Bu nedenle çıkacak olan bu eser Türkiye genelinin en kapsamlı şehit ve gaziler albümü (Kitabı) olacaktır. Bu albüm birçok ciltten oluşan (Ansiklopedik) külliyat tarzında olacaktır.

 

ALBÜMLERİN ALT YAPI VE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI ÜÇ AŞAMADAN OLUŞACAKTIR

Şehit ve Gazilerle ilgili faaliyetlerimizin doküman, bilgi, gazete kupürleri ve resimlerin hazırlığı üç aşamadan oluşmaktadır. Çalışmaların birinci aşamasında yıllar öncesine dayanan eski fotoğraf makineleri ile çekilen resimlerin negatiflerinin çıkarılıp basılması. İkinci aşamada dijital fotoğraf makineleri ile çekilen resimlerin arşivden seçilip ayrılması. Üçüncü aşamada ise günümüz cep telefonları ile çekilen resimlerin çıkarılıp seçilip aktarılması ile oluşmaktadır. Ayrıca baskısı yapılan fotoğraflarının ve gazete kupürlerinin taranıp dijital ortama aktarılması yapılacaktır.

Bu albüm çalışması 3 aşamadan oluşacaktır.

 1- Yerel, çok kapsamlı Şehit ve Gaziler Albümü

2- Ulusal Şehit ve Gaziler Albümü

3- Uluslararası Şehit ve Gaziler Albümü

EL İŞÇİLİĞİ İLE YAPILAN ŞEHİTLER ALBÜMÜ

Çubuk ilçesine ilk şehit cenazesi gelmesinden sonra, dernek öncesi şehitlerle ilgili kapsamlı çalışmalar başlamıştır. Şehitlerle ilgili kapsamlı olarak yapılan çalışmaların içerisinde şehitler albümü de yer almıştır. Değişik zamanlarda el işçiliği ile özel olarak yapılmış şehitler albümleri, başta o zamanki Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e, ilk şehitleri anma gününde protokole, maddi ve manevi destek verenlere hediye edilmiştir.

 

KLASİK OLARAK YAPILAN ŞEHİT VE GAZİLER ALBÜMÜ

Dernek kurulduktan sonra, klasik olarak yapılan şehit ve gaziler albümü hazırlandı. Hazırlanan bu şehit ve gaziler albümü renkli ve siyah beyaz fotokopi olarak çıkartılmıştır. Maddi imkanımızın olmaması ve sponsor bulunması nedeniyle yarım olarak kalmıştır.

Yarım olarak kalan şehit ve gaziler albümü bugünün formatına uymamaktadır. Ayrıca üzerinden 20 seneye yakın bir zaman geçmiştir. Önceden yapılan ve yarım kalan albümünün iki, üç katı daha çok faaliyet resim, bilgi ve dökümün birikmiştir. Bu çıkaracağımız albüm sadece bölgemize hitap etmeyip, çok kapsamlı bölgesel ve ulusal kaynak kitap olacak şekilde hazırlanacaktır.

 

BÖLGESEL ŞEHİT VE GAZİLER ALBÜMÜ

Birinci aşamada hazırlanacak albüm, bölgesel olarak çok sayfalı, birçok ciltten oluşacaktır. Şehit ailelerimiz, gazilerimiz, öğrencilerimiz, ziyaret edenler ve bizleri ziyaret edenler, dernek öncesi ve sonrası yapılan çok önemli faaliyetler ile maddi ve manevi destekte bulunan herkes bu albümde yer alacaktır. Albümlerin Ansiklopedik şeklinde olması için çalışmalar yapılmaktadır.

 

ULUSAL ŞEHİT VE GAZİLER ALBÜMÜ

İkinci olarak ulusal şehit ve gaziler albümü hazırlık ve çalışmaları devam etmektedir. Bölgesel daha az resim ve belge ile okunabilir, ülkemizdeki terör olaylarının çıkışı ve ülkemize vermiş olduğu maddi ve manevi zararları anlatan ve kaynak kitap olacak bir şekilde hazırlanacaktır. Küçük ilçede şehit ve gazilerimiz için yapılan faaliyetlerin yanında, terör örgütlerinin yapmış olduğu terör olaylarına karşı nasıl mücadele edilip, her platformda kınandığı, ülkemizin milli ve manevi konulara destek verip, ülkemize zarar verenlere nasıl karşı çıkıldığı anlatılacaktır.

30 yıllık yapılan faaliyetlerden dolayı Türkiye genelinden gelen destek mektupları, gazete kupürleri, resmi yazılar ve Türkiye genelindeki ilklerimiz, yapılan kampanyalar ve destekleriniz yer alacaktır.

Bu konuda düşüncelerini ortaya koyan uzmanların görüşleri de yer alacaktır. Bu albümde hem zaman hem emek hem de maddi gider çok fazla olmaktadır. Elimizdeki resim, bilgi ve dokümanları hakkı ile bu albümde yansıtabilirsek ülkemize bu alanda çok büyük bir eser bırakılmış olacaktır. Peşinde ikinci, üçüncü ve dördüncüsü olmayacaktır.

ULUSLARARASI ŞEHİT VE GAZİLER ALBÜMÜ

Üçüncü olarak da uluslararası, yabancı dilde İngilizce olarak şehit ve gaziler albümü yapmayı düşünüyoruz. Bu albüm çalışmasının biraz daha akademik olması gerekiyor, yurt dışındaki yabancı yetkili kuruluşlara, Türk kuruluşlarına, yabancı elçiliklere gönderilecektir. Buna terör örgütlerinin Kürt halkına yapmış olduğu katliamlar ve yerinden yurdundan edilip göç edilmeye zorlanan yöre halkının yaşadığı zorlukları anlatan olayların yer alması için ilgili yerlerden sağlam kaynak bilgi, resim ve dokümanlar isteyeceğiz. Bunun için girişim ve ziyaretlerimiz olacaktır. Önce hazırlık ve dizginin oluşturulması, sonrasında matbaada baskı dönemi olacaktır.

KAYNAK ALBÜM (KİTAP) OLACAKTIR

30 yıllık birikimleri hakkı ile bu albüme yansıtabilirsek, okullarda ve konusu ile ilgili yerlerde kaynak albüm (Kitap) olarak faydalanacak bir eser olacaktır. Buna benzer albümün, daha iyisini, daha çok sayfalı albüm yapabilirler, ama tarihi geriye getiremezler. Türkiye genelinde yapılan bu çalışmalar, kimsenin aklında yok iken yapılan faaliyetler ve ilklerdir. Kimsenin yapmadığı ve akıl dahi edemediğini yapılırsa, bir önem ve kıymet kazanmaktadır.

Şehit ve gazilerle ilgili bugüne kadar çalışmalar tek elden, her gün üzere bir şeyler konarak bugüne kadar geleneksel hale getirilmiştir.

BU ESERLERİ ÇIKARMAK İÇİN ÇOK BÜYÜK MADDİYAT GEREKİYOR

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz albümlerin çıkarılmasını başarabilirsek ülkemize çok büyük eser kazandırmış olacağız. Yalnız bu eserleri (albümleri) çıkarmak için matbaa baskısı çok büyük maddi külfet istiyor. Çok güçlü destek gerekiyor. İkinci planda, matbaa baskısını yaptırmasak en azından dijital ortamda hazır hale getirmiş oluruz. İnternette ortamında hizmet vermiş olur. Bugün bunlar anlaşır bir şekilde arşiv ortamında hazırlanmaz ise ileride hiç içerisinden çıkılmaz. Bizler bugün varız, yarın yokuz. Bu birikim ve emek bizimle birlikte mezara gitmesin. O kadar emeğe yazık olmasın.

ÇUBUK İLÇESİ TERÖR MAĞDURLARI DERNEĞİ



30.11.2020


 

©  Çubuk Terör Mağdurları Derneği -  Tüm Hakları Saklıdır